Hypnoterapi / Klinisk hypnose terapi
i København og Dragør

– for hurtige evidensbaserede resultater

Vil du gerne komme ind til kernen af dine problemer og overkomme det, der står i vejen for din trivsel – med gode effektive løsninger? Eller vil du bare finde et godt alternativ til klassiske psykologsamtaler. Så kan hypnoterapi / klinisk hypnose terapi være løsningen. Du behøver ikke at sidde fast i et problem, som du ikke selv kan løse.
Jeg tilbyder hypnoterapi / klinisk hypnose terapi i København, Dragør og via videokonsultation.

Hypnoterapi / Klinisk hypnose terapi

Klinisk hypnose terapi, eller i daglig tale hypnoterapi, hjælper dig til at ændre dine tanker og vaner på en naturlig måde – lidt på samme måde som de dagligt bliver påvirket og formet af dine oplevelser.

Hvis du, som de fleste af mine klienter, ønsker, at din bedring eller forandring skal ske hurtigt, nænsomt, vedvarende og på en videnskabeligt dokumenteret måde, så kan hypnoterapi / klinisk hypnose terapi være et rigtigt godt redskab til dette for dig. Professionel hypnoterapi / klinisk hypnose terapi fra en erfaren psykolog, virker rigtig godt for dem der hurtigt gerne vil opnå positive forandringer i gode faglige og nærværende hænder.

Jeg har efterhånden +18 års erfaring med hypnoterapi / klinisk hypnose terapi, og derfor dækker jeg meget bredt. Det er fornuftigt at vælge en erfaren psykolog som hypnoterapeut. Som psykolog har jeg en dybere forståelse for, hvad der kan lægge bag de forskellige udfordringer og hvordan de kan løses. Jeg har desuden en bred værktøjskasse med forskellige terapeutiske metoder og redskaber. Disse kan også benyttes under hypnoterapien, fx den kognitive metode og somatic experiencing, hvilket jeg gør ofte, selvfølgelig efter behov. Det vil sige, at jeg skræddersyer mine klienters forløb, så de når hurtigere i mål, fordi de får lige nøjagtigt den form for hjælp under hypnose, som de har brug for.

Du kan bruge hypnoterapi / klinisk hypnose terapi til at reparere på årsagerne til dine problemer

Med hypnose får du adgang til de gamle sår, som er årsagerne til dine symptomer i dag. Disse sår fra uforløste oplevelser – og de resulterende centrale overbevisninger – kan altså føre til dine problemer i dit nuværende liv. Med min hjælp reparerer du på disse gamle sår ved at hjælpe yngre udgaver af dig, der stadig har brug for hjælp.

Nogle gange får du adgang til årsagerne via minder, andre gange via kroppens reaktioner eller via et symboldrama, der udspiller sig hos dig. Der er mange veje til Rom, og bare du får det godt, er det fint.

Hvad er hypnose terapi – også kaldet klinisk hypnose terapi?

Der er ikke noget hokus pokus ved hypnoterapi. Det er en evidensbaseret – videnskabeligt dokumenteret terapeutisk metode.

Kort fortalt er hypnose blot trance, dvs. det du oplever, når du falder i staver fx. Klinisk hypnose er defineret som at benytte sig af trancetilstanden til at skabe positive forandringer hos den enkelte. I forhold til den hypnose, som man får hos mig, er den vigtigste viden opsummeret i disse fire pointer:

  • Trance:
    En afslappet tilstand, hvor du er særligt modtagelig for positive ændringer og hvor din koncentration er højere
  • Hjernebølger:
    Hjernens aktivitet bliver langsommere under hypnose og skaber trancetilstanden, hvilket øger effekten
  • Hypnotiserbarhed og frivillighed:
    Næsten alle kan hypnotiseres, hvis de vil. Man kan ikke tvinge nogen i hypnose eller til ændringer, de ikke ønsker
  • Medfødt evne:
    Det er en medfødt evne at kunne komme ind og ud af trance – alle kan gøre det. Vores hjerne gør det af sig selv dagligt, fx når vi falder i staver/falder hen, eller kommer ind og ud af vores dagdrømmeri.

Jeg forklarer disse punkter mere uddybende i det følgende.

Trance

Trance er en tilstand, man kan beskrive som afslapning, øget fokus og særligt modtagelighed. Vi oplever alle at være i trance dagligt, selvom vi ikke opfatter tilstanden på den måde. Vi er i en slags trance, når vi fx falder i staver, dagdrømmer eller koncentrerer os, og tit sker det også, når vi kører bil, eller når vi er ude at løbe eller er i gang med noget andet, hvor kroppen ved, hvad den skal gøre, og tankerne kan løbe frit.

Trancen er dybere og forekommer også, lige før man falder i søvn. Kroppen er dejligt afslappet, og hjernen arbejder langsomt og roligt. Det er mere eller mindre dén hypnotiske tilstand, som du kommer til at opleve med dine egne indtalte hypnoser.

Klinisk hypnose sigter mod at fremkalde denne helt naturlig trancetilstand, men planlagt og med vilje – for derefter at benytte sig af tilstanden til at fremme ønskede positive forandringer. At være under hypnose (eller i hypnotisk trancetilstand) giver personen mulighed for at være mere modtagelig over for forslag om positive ændringer, blandt andet fordi man er i en tilstand af intens fokuseret opmærksomhed. I denne tilstand samler opmærksomheden sig om kun én ting – det emne, man gerne vil bearbejde. Det betyder, at omgivelserne træder i baggrunden og bliver mindre væsentlige. Man kan høre lyde en gang i mellem måske, man kan fornemme lys og bevægelse, men det forstyrrer ikke koncentrationen, og hvis det gør, kan man nemt vende tilbage ved at vælge at lytte fokuseret igen.

Hjernebølger

Når hjernen er i trance, er det såkaldte parasympatiske nervesystem det, der er aktiveret. Hjertet slår roligere, puls og blodtryk sænkes. Samtidig sker der et skift i hjernebølgernes hastighed, som bliver langsommere og langsommere. Det er ikke så vigtigt, at du kender navnene på hjernebølgernes mønster eller frekvens (Hz), men jeg nævner dem blot her, så du ved, at det er helt naturligt for hjernen at gå i trance, og at det faktisk sker helt af sig selv dagligt.

Man siger, at hjernebølgernes mønster går fra beta (vågen tilstand på 12-30 Hz) til alfa (døset tilstand på 08-12 Hz) videre til theta (let søvn tilstand på 04-07 Hz) og til sidst til delta (dyb søvn tilstand på 00-03 Hz). Oftest er man i alfa eller theta, når man modtager klinisk hypnose, men man kan også falde i søvn og være i delta mønstret.

Når dine hjernebølger er langsommere, lytter du på en anden og dybere måde. Din hjerne registrerer flere detaljer og flere sanser kommer i brug. Det sker alt sammen helt automatisk. Du er så koncentreret, at alt omkring dig forsvinder lidt eller helt fra din bevidste opmærksomhed. Du vil være mere modtagelig over for forslag til positive ændringer. Måske har du oplevet at vågne om natten og skrive stikord til en drøm ned. Når du vågner om morgenen, kan du simpelthen ikke huske drømmen, men når du læser nattens notater, kommer du i tanker om alle detaljer fra den. Eller du kan ikke finde dine nøgler, men når du ser, hvor de er, så husker du, at du lagde dem dér og hvornår. Alle data bliver gemt i hjernen, selvom vi ikke altid er bevidste om det. Det gælder alle hjernebølgemønstre, – også når vi sover dybt. Målet med at komme i trance i klinisk hypnose er ikke at få hjernebølgerne helt ned i delta – men falder du i søvn, mens du lytter til din hypnoseoptagelse (det kan ske), så gør det ikke noget. Hypnosen virker alligevel, – på samme måde som hjernen gemmer dine drømme og handlinger som at lægge nøgler fra dig, selvom du ikke altid kan huske alt osv.

Trancetilstanden minder altså om de nævnte situationer i hverdagen, hvor du fx falder i staver eller dagdrømmer. Med din indtalte hypnose har trancen bare et mere målrettet formål. Den natulige trance med de langsommere hjernebølger skabes kunstigt og bruges til din fordel. Men oplevelsen af de langsommere hjernebølger er helt naturlig og velkendt.

De fleste, der har prøvet hypnoterapi / klinisk hypnose terapi, bliver lidt skuffede første gang. Når hypnose sessionen er ovre, fortæller mange, at de forventede, at der ville ske noget usædvanligt, men det gjorde det ikke – de var ikke rigtigt væk. Måske har de set et hypnoseshow, hvor folk fremstod helt forandrede. Måske har de forestillet sig, at de ville komme i en helt ny slags tilstand under hypnose. Derfor antager de, at hypnosen ikke virkede. Men sådan er trancen generelt ikke, medmindre du var ved at falde i søvn og begynder at drømme eller medmindre metoden bruges til fx traumeforløsning.

Normalt vil du opleve tilstanden, som den er i din hverdag, men med lukkede øjne og med et klarlagt formål. Hypnosens effekt hænger ikke sammen med, at du skal opleve en usædvanlig tilstand, eller at du skal opleve dig selv som helt forandret. Du er stadig dig selv, der dog nu handler, føler eller tænker mere i overensstemmelse med de ønskede positive ændringer.

Hypnotiserbarhed og frivillighed

Nærmest alle mennesker kan hypnotiseres, selvom det er forskelligt, hvor påvirkelige vi er og hvor dybt vi kan komme. Det er et fåtal, der ikke kan hypnotiseres, og så skyldes det, at de ikke vil, hvad enten det er bevidst eller ubevidst. Vil man ikke, kan man ikke tvinges i hypnose. For at kunne komme i hypnotisk trancetilstand skal man give hypnotisøren lov til at føre én i trance. Nogle diagnoser kan være i vejen for, at man giver hypnotisøren lov, såsom angst for at lukke øjnene.

Når formålet med hypnosen er at hjælpe et menneske med at skabe positive forandringer, er det nemlig vigtigt for effekten, at det menneske er enig i hypnosens formål og indhold. Det lyder måske lidt indlysende, men det er vigtigt for effekten, at du ikke søger at ændre på noget, blot fordi andre ønsker det, mens du er ligeglad med målet eller ligefrem uenig. Det plejer ikke at være et problem, da jeg hjælper dig til at afgrænse dit problem og løsning. Hypnoterapi hos mig henvender sig altså til dig, der er åben for at blive hypnotiseret og som ønsker de mål, som dine hypnoser kommer til at indeholde.

Medfødt evne

Nogle kan være bekymret over, hvordan de kommer ud af trancen igen. De frygter, at de bliver hængende i hypnosetilstanden, ligesom de har set i fjernsynet med scenehypnose. Men det behøver man ikke at være bekymret om, da man altid let kan komme ud af trancen igen. Det kan ske ved egen vilje, – blot ved at åbne øjnene eller med vejledning fra hypnosen, hvor sanserne lige så stille bliver vækket igen. Og du vil også til enhver tid omgående komme ud af trancen igen, hvis du hører bestemte ord, der signalerer fare eller andre forhold, der kræver din fulde opmærksomhed. Man kan altså ikke blive hængende i hypnosetilstanden, ligesom du i en social sammenhæng straks kommer tilbage fra dit dagdrømmeri, hvis nogen siger dit navn.

Man kan altså komme ud af trancen på et splitsekund:

  • Når vi falder i staver, og nogen kalder på os
  • Når vi løber og vi møder nogen, vi kender
  • Når vi tvinges til at køre en anden vej end den sædvanlige med bilen
  • Eller når vi hører ord, der er forbundet med fare, som fx “pas på!”

I alle disse og lignende tilfælde vågner vi brat op og kommer hurtigt ud af trancen.

Hvorfor bruge hypnoterapi / klinisk hpnose terapi som terapeutisk metode?

Terapi i hypnotisk trancetilstand er hurtigt virksomt, blandt andet fordi klienten får lettere adgang til problemets årsager. Mange klienter bliver overraskede over, at symptomerne som oftest skyldes noget helt andet, end de troede før hypnosen. Når man arbejder med de rigtige årsager fra starten af, opnår man selvsagt hurtigere bedring. Det er vigtigt at understrege, at blot det at afdække årsagerne sjældent er tilstrækkeligt til at opnå bedring. Psykologen skal derfor kunne mere end at føre klienter i trance, da man også skal vide, hvad der skal gøres, når årsagerne afsløres.

Hvem kan hypnotiseres?

Næsten alle mennesker kan hypnotiseres, selvom det er forskelligt, hvor påvirkelige, vi er. Det vigtigste for at kunne komme i hypnotisk trancetilstand er at give terapeuten lov til at føre én i trance og ’at føle og opleve’ frem for at tænke. Det er også væsentligt at lave en grundig undersøgelse og at tale sammen hver gang, inden klienten skal i hypnose, ikke mindst med det formål at minimere modstand.

Hypnoterapi / klinisk hypnose terapi og fri vilje

Der er ikke nogen, der kan tvinges i hypnotisk trancetilstand, hvis man ikke vil og hellere ikke til at tage imod forslag, der stritter mod egen vilje. Men hvis klienten selv ønsker det, kan en terapeut guide den pågældende i hypnose, og på det niveau er det man oplever lige så virkeligt, som når man dagdrømmer. Derfor hvis klienten ønsker det, kan han/hun komme til at føle på anden vis omkring eksempelvis en vane eller traumatisk oplevelse.

Da tillid til psykologen er altafgørende for at kunne komme i hypnosetilstand og kunne tage imod positive forslag i hypnosebehandling, giver jeg 15 minutters gratis for-samtale i forbindelse med den 1. konsultation. Uden tillid vil behandlingens effekt være utilfredsstillende for begge parter.

Hør hvordan jeg kan hjælpe dig

Hvis du gerne vil høre nærmere om, hvordan jeg lige præcis kan hjælpe dig, så er du meget velkommen til at ringe til mig eller skrive en SMS.