PERMA
- en opskrift til mere lykke

– Om et praktisk redskab og et foredrag i særklasse fra Positiv Psykologien

Af Otilia Henriksen, Februar, 2017 

Co-founder af Positiv Psykologien, Martin Seligman, har været i Danmark…

Martin Seligman har været i Danmark og holdt et foredrag, som jeg selvfølgelig skulle være med til 🙂 Han er frontfiguren og (med-)grundlægger af det videnskabelige fagområde Positiv Psykologi, som jeg flittigt benytter mig af i min praksis, – alene eller sammen med andre værktøjer. Positiv Psykologi er det forskningsområde inden for psykologien, der handler om, hvordan mennesker kan øge deres trivsel og lykkeniveau.

Martin sammenfattede nogle af de vigtigste videnskabelige bidrag den positivpsykologien frem til i dag, og han skitserede muligheder og faldgruber. Dét som de fleste vil have glæde af, vil jeg dele ud af hér.

Det centrale, som de fleste kan bruge er, at man kan gøre meget selv for at blive mere glad og tilfreds. Den videnskabelige positivpsykologisk opskrift på trivsel/psykisk velvære hedder PERMA. Det er et begreb, der indeholder 5 elementer, og hver og én kan øges aktivt, hvis man vil trives bedre. Læs om de fem elementer her, hvor jeg også giver dig nogle forslag til, hvordan du kan bruge dem mere aktivt i din hverdag:

  • P står for positive følelser. Vi tror tit, at noget vil give os vedvarende positive følelser, og når vi opnår de ting, oplever vi ikke de positive følelser særligt længe. Det kan være penge, en forfremmelse, et hus osv. Det skyldes, at vi tilvænner os de omstændigheder. De strategier, der kan mindske tilvænning, er taknemmelighed, gode oplevelser og glade minder. Så se hvordan du kan få mere af den slags. Få flere gode oplevelser, gentage eller forlæng deres varighed og/eller snak mere om oplevelserne og dine glade minder. Læg en plan for, hvordan du kan øge din taknemmelighed over for det der er allerede i dit liv som dine nærmeste, din interesse, naturoplevelser, eller hvad du nu kan være taknemmelig for, – fx via en taknemmelighedsbog.

  • E står for engagement, som når man er i fordybet i en opgave, der opsluger al vores opmærksomhed og får alt omkring os til at forsvinde. Den tilstand hedder flow. For at det skal give noget på lykke- og trivselskontoen, skal opgaven være så svær, at den virkelig udfordrer os, men ikke så svær, at vi er bange for ikke at kunne lykkes. Det kan være alt fra muskelforøgelse til stamtræsforskning, at lære at spile guitar, at stå på hænder osv., – alt afhængigt af den enkeltes interesser. Så hvad interesserer dig og udfordrer dig? Se hvordan du kan gøre det mere, så du kan engagere dig nok og komme i flow.

  • R står for de relationer, der er gode for én. Her kan man bedre kvaliteten af sine relationer eller mødes oftere med de mennesker, der er gode for én. Man kan også skaffe sig andre gode eller flere gode relationer. Vi mennesker har brug for mindst 1 nær ven, og gerne 2-5 tætte venner for at få behovet dækket. Det skyldes, at vi har brug for at føle os forstået og accepteret, mens vi løbende tømmer ud af følelser og tanker, som i modsat fald kan få os til at mistrives. Vi kan ikke løbe fra, at vi er sociale pattedyr. Det vil sige, få flere eller bedre venskaber og/eller mødes oftere med gode venner. I Danmark er der en del muligheder for at anskaffe sig flere relationer via foreninger og andre hold, der mødes om en fælles interesse. Ikke alle passer til én, men så øger man sine chancer.

  • M står for mening, når man fx hjælper andre. Vi trives ifølge forskningen bedst, hvis vi kan se eller finde en overordnet mening med livet og har en fornemmelse af, at vi betyder noget for andre eller i en større sammenhæng. Du kan derfor fx øge dit eget lykkeniveau, hvis du påtager dig den opgave at hjælpe andre med at øge deres PERMA. Man kan også vælge at kaste sig ud i et velgørende projekt eller bare at hjælpe din familie eller naboer med noget, som ikke tager al din energi. I nogle byer er der nogle, der har oprettet et såkaldt “Vensomt bord” (med tilhørende facebook gruppe), hvor folk kan sætte deres gode aflagte ting eller få noget, som de mangler. Det kan også være at oprette en gruppe digitalt, hvor folk hjælper hinanden både med praktiske opgaver, at låne hinanden ting eller andet.

  • A står for achievements, dvs. opnåelser. Det er selve fremskridtene mod målet, der især gør os lykkelige og tilfredse. At have opnået målet giver kun øget trivsel kort, mens det giver meget på trivselskontoen at fejre opnåelserne, at mindes om de evner man har brugt samt den indsats det krævede. Man kan fejre opnåelserne med en fest men også ved at tale om hele processen mod målet sammen med nogen, der vil én det godt. Hvad du bidrog med, så det lykkedes, hvordan du gjorde, hvad det sjoveste var, hvordan du overkom udfordringerne osv. Det vil sige, at du kan øge dit lykkeniveau ved at fejre dine succeser fx med fester, eller gode snak om din indsats og om de evner, som du har brugt, så det kunne lykkes. Her kan du også samtidigt fremhæve din samtalepartners opnåelser og deres veje dertil og dermed øge din PERMAs M, Mening ved at hjælpe andre med at øge deres PERMA.

Kun fantasien sætter grænser for, hvordan du kan få mere ud af dine kort, så du kan øge din trivsel. Vil du øge din PERMA, kan du starte i det små med mine forslag eller du kan tage en positiv psykologisk test, så du kan bruge dine egne karakterstyrker/personlige træk til at gøre det mere målrettet. Du kan tage testen på http://www.viacharacter.org/Surveys/SurveyCenter.aspx. De karakterstyrker/personlige træk, som er mest relevante for dig er testresultatets 3-5 højst scorede træk, som du får til sidst i testen.

Hvis du fx har taknemmelighed som dit højeste karakterstyrke, kan du aktivt bruge taknemmelighed til at øge dit P for at få flere positive følelser. Det kan være, at du nogle gange skal noget, som du ikke bryder dig om at lave, og det får dig i dårligt humør fx at rydde op. For at øge dine positive følelser kan du vælge at gøre følgende: Koncentrér dig om at opleve taknemmelighed over, at du har tid til at rydde op. Vær taknemmelig over det, evt. fordi det gør det muligt for dig og dine at hygge jer sammen i rare omgivelser. På samme måde kan du putte mere taknemmelighed i de andre dele af PERMA.

Sådan har jeg i flere år arbejdet med nogle af mine klienter med rigtig gode resultater. Men det var selvfølgelig en stor oplevelse at få den præsenteret af Seligman selv. Rigtig god fornøjelse med din og dine nærmestes PERMA.

Venligst,
Otilia

Hør hvordan jeg kan hjælpe dig

Hvis du gerne vil høre nærmere om, hvordan jeg lige præcis kan hjælpe dig, så er du meget velkommen til at ringe til mig eller skrive en SMS.