Somatic Experiencing (SE)

Somatic Experiencing (SE) er en evidensbaseret og meget virksom kropsterapeutisk behandlingsmetode. Du får SE skræddersyet dig og din situation fx i kombination med kliniskhypnosebehandling. Det er en meget virksom kombination til at opløse reaktioner fra chok og traumer. Traumer giver tit kropslige symptomer som hjertebanken, smerter, temperaturforskelle, svimmelhed, søvnbesvær og meget mere. 

Hvad er Somatic Experiencing?

Metoden blev udviklet af Peter A. Levine, Ph. D i psykologi og biofysik. Han undrede sig over, at dyr i naturen ikke bliver traumatiseret, selvom de er ved at blive spist en gang i mellem. Han studerede dyrenes reaktion på trusler og har efterhånden bidraget med en del viden omkring både dyrenes og menneskernes reaktioner og forløsning af psykisk energi.

Metoden bygger på en fokuseret opmærksomhed på kropsfornemmelser og -reaktioner, hvorved kroppens iboende og helende ressourcer aktiveres, så der genetableres en balance i nervesystemet og stressreaktionerne opløses.

Den nyeste forskning understøtter teorien bag metoden. Man har fundet, at en traumatisk stressreaktion er en følge af et højt aktiveret nervesystem, men hvor spænding og energi ikke forløses fra kroppen. Denne ophobede/indkapslede psykiske energi, kan give uhensigtsmæssige symptomer. Disse symptomer kan være kronisk træthed, nedsat koncentrationsevne, hukommelsesbesvær, migræne, PTSD-symptomer, depression og meget mere.

Mange undrer sig over, at samme begivenhed, -såsom et trafikuheld, ikke giver symptomer efterfølgende hos alle de involverede parter. Det korte svar er, at det ikke er selve den voldsomme begivenhed, der afgør, om det skal resultere i et traume eller ej. Det er selve reaktionen både under og efter oplevelsen, der er det afgørende. Det vil altså sige, at det der er vigtigt for at forløse den psykiske energi fra chokket, er at personen kan reagere på oplevelsen, – også med kroppen. Reaktionen forløser traumet bedst i trygge og gerne omsorgsfulde omgivelser, hvilket kan ske naturligt eller i terapirummet. Det er lige præcis de instinktive reaktioner, der er fastlåst i kroppen hos traumatiserede, som bliver forløst under en behandling med SE. Kliniskhypnose bidrager til, at man nemmere kan frigøre spændingerne fra kroppen pga. de langsommere hjernebølger, der tillader, at man opdager flere nuancer i det, som kroppen gør. Jeg guider klienter nænsomt igennem deres nødvendige sanseproces, som understøtter nervesystemets naturlige bevægelse fra stress mod balance og ro.

Kroppen har sin egen form for hukommelse. Den husker det, der har bragt os ud af balance, og derfor bør man også behandle kroppen, når man mærker tabet af livskraft, ro, glæde, overskud osv. I et forløb hos mig lærer jeg klienterne at følge kroppens reaktioner, at mærke dem selv på nye måder og at regulere systemet via vigtige sansninger og følelser fra kroppen.

Hør hvordan jeg kan hjælpe dig

Hvis du gerne vil høre nærmere om, hvordan jeg lige præcis kan hjælpe dig, så er du meget velkommen til at ringe til mig eller skrive en SMS.