PERMA, en opskrift på lykke

- Et foredrag i særklasse fra Positiv Psykologien

Martin Seligman har været i Danmark og holdt et foredrag, som jeg selvfølgelig skulle være med til :-) Han er frontfiguren og (med-)grundlægger af det videnskabelige fagområde Positiv Psykologi, som jeg flittigt benytter mig af i min praksis, – alene eller sammen med andre værktøjer. Positiv Psykologi er det forskningsområde inden for psykologien, der handler om, hvordan mennesker kan øge deres trivsel og lykkeniveau.

Martin sammenfattede nogle af de vigtigste videnskabelige bidrag fra den positive psykologi frem til i dag, og han skitserede muligheder og faldgruber. Dét som de fleste vil have glæde af, vil jeg dele ud af hér.

Det centrale, som de fleste kan bruge er, at man kan gøre meget selv for at blive mere glad og tilfreds. Den videnskabelige opskrift på trivsel/psykisk velvære hedder PERMA. Det er et begreb, der indeholder flere elementer, og hver og én kan øges aktivt, hvis man vil trives bedre:

P står for positive følelser. Vi tror tit, at noget vil give os vedvarende positive følelser, og når vi opnår de ting, oplever vi ikke de positive følelser særligt længe. Det kan være penge, en forfremmelse, et hus osv. Det skyldes, at vi tilvænner os de omstændigheder. De strategier, der kan mindske tilvænning, er taknemmelighed, gode oplevelser og glade minder.

E står for engagement, som når man er i fordybet i en opgave, der opsluger al vores opmærksomhed og får alt omkring os til at forsvinde. Den tilstand hedder flow. For at det skal give noget på lykke- og trivselskontoen, skal opgaven være så svær, at den virkelig udfordrer os, men ikke så svær, at vi er bange for ikke at kunne lykkes. Det kan være alt fra muskelforøgelse til stamtræsforskning, at lære at spile guitar osv. alt afhængigt af den enkeltes interesser.

R står for de relationer, der er gode for én. Her kan man bedre kvaliteten af sine relationer eller mødes oftere med de mennesker, der er gode for én. Man kan også skaffe sig andre eller flere relationer. Vi mennesker har brug for mindst 1 nær ven, og gerne 2-5 tætte venner for at få behovet dækket. Det skyldes, at vi har brug for at føle os forstået og accepteret, mens vi løbende tømmer ud af følelser og tanker, som i modsat fald kan få os til at mistrives. Vi kan ikke løbe fra, at vi er sociale pattedyr. Det vil sige, få flere eller bedre venskaber.

M står for mening, når man fx hjælper andre. Vi trives ifølge forskningen bedst, hvis vi kan se eller finde en overordnet mening med livet og har en fornemmelse af, at vi betyder noget i en større sammenhæng. Du kan derfor fx øge dit eget lykkeniveau, hvis du påtager dig den opgave at hjælpe andre med at øge deres PERMA. Man kan også vælge at kaste sig ud i et velgørende projekt eller bare at hjælpe din familie eller naboer med noget, som ikke tager al din energi.

A står for achievements, dvs. opnåelser. Det er selve fremskridtene mod målet, der især gør os lykkelige og tilfredse. At have opnået målet giver kun trivsel kort, mens det giver meget at fejre opnåelsen. Man kan fejre opnåelserne med en fest men også ved at tale om hele processen mod målet sammen med nogen, der vil én det godt. Hvad du bidrog med, så det lykkedes, hvordan du gjorde, hvad det sjoveste var, hvordan du overkom udfordringerne osv. Det vil sige, at du kan øge dit lykkeniveau ved at fejre dine succeser fx med fester, eller gode snak om din indsats og om de evner, som du har brugt, så det lykkedes.

Vil du øge din PERMA, kan du starte i det små med mine forslag eller du kan tage en positiv psykologisk test, så du kan bruge dine egne karakterstyrker/personlige træk til at gøre det mere målrettet. Du kan tage testen på http://www.viacharacter.org/Surveys/SurveyCenter.aspx De karaterstyrker/personlige træk, som er mest relevante for dig er testresultatets 3-5 højst scorede træk.

Hvis du fx har taknemmelighed som dit højeste karaterstyrke, kan du aktivt bruge taknemmelighed til at øge dit P for at få flere positive følelser. Det kan være, at du nogle gange skal noget, som du ikke bryder dig om at lave, og det får dig i dårligt humør fx at rydde op. For at øge dine positive følelser kan du vælge at gøre følgende: Koncentrer dig om at opleve taknemmelighed over, at du har tid til at rydde op. Vær taknemmelig over det, evt. fordi det gør det muligt for dig og dine at hygge jer sammen i rare omgivelser. På samme måde kan du putte mere taknemmelighed i de andre dele af PERMA.

Sådan har jeg i flere år arbejdet med nogle af mine klienter med rigtig gode resultater. Men det var selvfølgelig en stor oplevelse at få den præsenteret af Seligman selv. Rigtig god fornøjelse med din PERMA.

Venligst,
Otilia