Sådan holder du fri med god samvittighed, når du søger job

Af Otilia Henriksen, November, 2016

Jeg skrev denne artikel til Jobzonen, som desværre ikke findes mere, men du kan selvfølgelig stadig finde den her.  

Sådan holder du fri med god samvittighed, når du søger job

Som jobsøgende kan det til tider være svært at holde fri uden at få dårlig samvittighed. Psykolog Otilia Henriksen har udarbejdet nogle opgaver, som hjælper dig til at kunne holde fri med god samvittighed. Vil du læse mere indgående om emnet og om flere af psykologens konkrete anvisninger, kan du gøre det her.
Grunden til, at jeg har udarbejdet opgaver mod dårlig samvittighed er, at jeg via mit arbejde med jobsøgende har erfaret, at rigtig mange har brug for dem. For de fleste gælder det, at går man med dårlig samvittighed længe eller holder man ikke fri (også i hovedet), så er det en meget naturlig konsekvens, at det går ud over fx søvnen, trivslen og koncentrationen. Det er derfor vigtigt selv at skabe de rammer, der gør, at man som jobsøgende trives emotionelt samtidigt med, at man får lavet noget jobsøgningsmæssigt. På den måde sørger man for at holde den dårlige samvittighed på afstand. Her følger nogle centrale opgaver til formålet.  

Opgave 1

Udarbejd et detaljeret og afvekslende ugeskema, der dækker fx følgende:

  • Jobsøgningsopgaver
  • Fritid
  • Aktiviteter der giver dig positiv energi
  • Husholdningsaktiviteter

Det er afgørende at opprioritere tid til at lave et skema for, hvornår man vil arbejde med jobsøgnings relaterede opgaver og hvornår man har fri. Sammensæt et skema, der veksler imellem opgavetyper, fx cv., elevatortale osv. På den måde får man et klart billede af, hvad man vil nå og hvornår. I takt med at du gennemfører dine opgaver, opnås der som regel god samvittighed.

Det kan ikke lade sig gøre konstant at være på med sin jobsøgning uden fritid og ferie og samtidigt forblive energifyldt og i balance, så man kan brænde igennem med ens ansøgninger og stråle til jobsamtaler. Menneskets hjerne er ikke bygget til at være i præstationsmode uafbrudt. Tilføj derfor de aktiviteter, der giver dig positiv energi til ugeskemaet og til din hverdag, fx dine hobbier. Det er væsentligt at skaffe sig positiv energi både for at beholde et hensigtsmæssigt trivselsniveau i jobsøgningens periode og for at holde den dårlige samvittighed og fx stress symptomer i skak. Husholdningsaktiviteterne bør også indgå i skemaet, så man undgår, at de bliver forstyrrende overspringshandlinger.

Selve jobsøgningsaktiviteterne kan også gøres mere interessante og få præg af fritid ved at omforme dem. Samtidigt opnår du at være mindre isoleret, hvilket bidrager til mere trivsel. Til det formål kan du benytte følgende opgaver.

Opgave 2

Du kan gennemføre opgaven med en anden jobsøgende eller en du kender privat. I kan vælge, at det kun omhandler dig, hvis det giver mest mening for jer.

Interview hinanden omkring:

  • Hvad giver dig positiv energi?
  • Hvad kan hindre dig i at opnå det?
  • Hvilken plan kan du have klar, hvis noget står i vejen for din trivsel og gode samvittighed?
  • Forstil dig, at din plan ikke gik og du har dårlig samvittighed og mistrives. Hvad kan du gøre?

Opgave 3

Du kan gennemføre opgaven med en anden jobsøgende eller en du kender privat. I kan vælge, at det kun omhandler dig, hvis det er bedre for jer.

Udfyld ugeskemaet og spørg så hinanden følgende:

  • Er der aktiviteter, som du har villet gennemføre i et stykke tid? Hvilke?
  • Hvorfor er de så vigtige?
  • Er der noget, der kan stå i vejen for, at du kan udføre dem?
  • Hvordan kan du fjerne de barrierer?
  • Er der nogle aktiviteter, som din familie og venner vil sige, at du ville have godt af?
  • Hvorfor vil de sige det?
  • Kan du bruge den information til egen vinding?

Hør hvordan jeg kan hjælpe dig

Hvis du gerne vil høre nærmere om, hvordan jeg lige præcis kan hjælpe dig, så er du meget velkommen til at ringe til mig eller skrive en SMS.